NM
kategorier

Du kan sende inn både “røsslyng”, “bringebær” og “andre sortshonninger”; Du trenger ikke å være 100% sikker på at det er ren sortshonning. Hvis vi finner ut at honningen ikke er ren sortshonning, gir vi deg tilbakemelding og overfører honningen i kategorien “flerblomstret». 

Kategoriene i konkurransen har vi jobbet mye med, og med visjonen over for øye – stolte birøktere og opplyste kunder – vil inndeling og definisjon bli annerledes enn tidligere. Vi har i 2020 begrenset kategorier til fire (se under), men ønsker senere år å inkludere honning og matlaging, smakstilsatt honning, årets birøkter, fremtidens birøkter mm.

Vårt panel av honningeksperter gjør en kvalitets- og smaksanalyse av hver honning. Vinnere kåres til gull, sølv og bronse i hver av de fire kategoriene. I tillegg gir vi pris til best by-honning, beste landsdelshonning (Nord-Norge, Midt-Norge, Sør-Norge) og beste storskalaprodusent.

Røsslyng (Calluna vulgaris) er Norges viktigste trekkplante og er en av de få som gir store mengder av sortshonning i Norge. Næringsrøktere drar på lyngtrekk hvert år. Den er vanlig over hele Norge, mengde nektarflyt varierer med været. Blomstrer i fra slutten av juli til midten av september.  Røsslyng-honning er den eneste honning som tillates et vanninnhold opp til 23%. Honningen har en geleaktig konsistens som blir væske ved bevegelse/røring. Dette kalles tiksotropi.

Bringebær (Rubus ideaus) er vanlig over hele Norge og er en viktig trekkplante for norske bier. Det er særlig den ville planten som gir mengder av honning. Villbringebær er en pionerplante som raskt vokser opp, særlig i hogstfelt. Den sprer seg ved vegetativ formering og blomstrer i juni og litt ut i juli. Honning med mye innslag av bringebær er vanlig i Norge, birøktere kaller den sommerhonning.

Dette blir kategorien med fleste innsendte honninger. Vi vil vurdere å dele kategorien opp i flere prisen etterat påmelding lukkes 1.10. Vi håper på mange honninger fra hver landsdel; nord-, midt-, sør-Norge, samt fra byer over hele landet. Vi håper også på honninger fra storskala-produsenter (over 500 kg pr honningtype). Får vi mange innen hver kategori, setter vi opp priser i hver av dem.

I Norge er det potensialer til å høste ut flere sortshonninger enn de vi finner i hyllene i dag. Dette krever en betydelig innsats av birøktere og vi håper mange bretter opp ermene.  Vi vurderer mengde NM-priser i forhold til sortshonninger som sendes inn.

Du skal sende inn ett glass med ca 500g pr honning du deltar med, merket med: 

  • ditt navn, 
  • kategori 
  • om honningen er kremet eller flytende.

Pris pr honning er kr 400,-.

Vi ønsker også å bygge opp ulike analysetjenester til birøktere, noe som vil bidra til å bygge opp kunnskap rundt norske honninger. Vi tilbyr deg to ulike NM-pakker (vi har kapasitet til kun 20 billetter pr kategori i år).

  • Pollenanalyse, kr 1400
  • Sensorisk analyse med smaksbeskrivelse fra vårt ekspertpanel, kr 1000

Våre samarbeidspartnere

Logodesign

Hold deg oppdatert

Meld deg på nyhetsbrevet vårt