NM Dommerprosess

Kriterier og prosedyre

KRITERIER:

NM i Honning 2022 fokuserer på det sensoriske ved honningene som sendes inn. Altså på variasjon i aroma og smak; på sensorisk karakter. Vår erfaring er at norske birøktere er dyktige i å frembringe et produkt av høy kvalitet, dvs som tilfredsstiller krav til fravær av fremmedstoffer, vannprosent, overflaterenhet etc, samt til merkevareregler – de fleste honninger som sendes inn til NM er korrekt presentert. Det som varierer, er smaksnyanser. Det er det sensoriske ved honning, som ved alle matprodukter, som betyr mest for folk. Det er smak og duft som avgjør om ma liker et produkt og vil ha det i kjøkkenskapet.  

Flerblomstret honning: Her er smaksrikdommen nesten uendelig, slike honninger kan være meget komplekse og ha sensorisk profil som overrasker. Der barn liker søte og milde varianter, applauderer smaksvante gjerne de som overrasker og river litt i forventningene. Dommerne leter etter intensitet, kompleksitet og smaksrikdom, de leter etter munnfølelse og om smaken endrer seg eller er monoton i munnen, og om lengde og variasjon i ettersmaken. 

Sortshonning: En sortshonning har en karakteristisk aroma og smak, uavhengig av tid og sted. Honning fra røsslyng, for eksempel, har en tydelig gjenkjennbar profil om biene beiter på vestlandet, i Telemark eller i Skottland. Dommerne vurderer hvor typisk sortshonningen er, hvor nært opptil standarden den smaker.

Vi er svært ambisiøse i HonningHub og tar fatt på et pionerarbeid med å bygge opp et referansebibliotek for standarder for norske sortshonninger. Italienerne er verdensledere her med 22 definerte varianter. Om en honning ikke tilfredsstiller som beskrevet sortshonning, vil vi flytte den til riktig kategori.

KATEGORIER: FLERBLOMSTRET HONNING, BRINGEBÆRHONNING OG ANDRE SORTSHONNINGER

Første evaluering: I begynnelsen av oktober skjer en første evaluering hvor fem finalister i hver kategori velges ut. Dette utføres av hoveddommer Anastasiya Dykyy (se under) og leder av ByBi HonningHub i ByBi Ragna Ribe Jørgensen, begge kurset som honningsensorikere ved Albo Nazionale degli Esperti in Analisi Sensorale del Miele

Andre evaluering: Dommerpanelet, som presenteres under her, møtes samlet onsdag 19. oktober. 

KATEGORIENE LYNG- OG KLOKKELYNGHONNING

Disse høsthonningene tar tid å slynges, røres og å få på glass. Frist for mottak fra deltakere er 1. november. Dette er sortshonninger som vil vurderes for nærheten til deres typiske smaksprofil. Evaluering utføres av Anastasiya Dykyy og  Ragna Ribe Jørgensen. Annonsering av vinnere skjer 15. november.n

NM Dommere

2022

ANASTASIYA DYKYY
Hoveddommer

Anastasiya Dykyy er molekylærbiolog fra NTNU. Hun er birøkter og er utdannet honning-sensoriker ved italienske Albo Nazionale degli Esperti in Analisi Sensorale del Miele. Anastasiya har solid erfaring med sensorisk og molekylær analyse av norske og utenlandske honninger. Hun er smaks-og kvalitetsleder i ByBi.

VESLEMØY HVIDSTEN

Eier og driver Nektar vinbar som hun startet i 2019 etter å ha jobbet hos Moestue Grape Selection som Fine Wine Director i flere år. Hun tok vinkelner-eksamen i 1995 da hun jobbet på Bagatelle og har bred erfaring fra restaurantbransjen. Veslemøy er birøkter.

MERETE BØ

Merete Bø er sommelier, forfatter, vinskribent og dobbelt Norsk Mester for vinkelnere, er Nordisk Mester, samt semifinalist i både EM og VM. Merete er vinjournalist for Dagen Næringsliv siden 2007, og har lang fartstid og erfaring fra restauranter som Bagatelle, Cru og Park Hotel Vossevangen. 

MORTEN BULL

Morten Bull er utdannet næringsmiddelteknolog. Han har i mange år jobbet med produktutvikling og sensorisk analyse innenfor bl.a. syltetøy-, kjøtt-, fisk- og bakeriprodukter, samt for Diplom Is, hvor han også var iskremdommer. Morten er birøkter og driver utstyrsfirmaet Apinor AS og Facebook-siden «Norsk Hobbybirøkt».

Thomas Giertsen

Thomas Giertsen er komiker, regissør, TV-produsent og gründer av TV-produksjonsselskapet Feelgood Scene, Film og TV. Han er kjent fra flere sceneproduksjoner og TV-serier, bl.a. Helt Perfekt på Discovery+. Han er i tillegg lidenskapelig opptatt av mat og vin. Han har i korte perioder jobbet som lærling på flere av landets bedre restauranter og er utdannet sommelier fra 2018. I tillegg er han programleder i Dagens Næringslivs podcast «Jeg kan ingenting om vin» sammen med Merete Bø.  

Ragna Ribe Jørgensen

Ragna er utdannet idehistoriker og er en erfaren birøkter. Hun er også utdannet som honning-sensoriker ved italienske Albo Nazionale degli Esperti in Analisi Sensorale del Miele. Som leder for ByBi Honninghub, er hun en av landets fremste ressurser på honning som kulinarisk produkt 

Våre samarbeidspartnere

Logodesign