NM Dommerprosess

Kriterier og prosedyre

Norsk honning er fremstilt av norske bier og deres landskap. Norske birøktere setter sin ære i å få honningen på glass så uendret som mulig. Det meste av norsk honning er derfor av ypperste kvalitet.

Første evaluering: I begynnelsen av oktober skjer en første evaluering av alle honninger hvor fem finalister i hver kategori velges ut. Dette utføres av hoveddommer Anastasiya Dykyy (se under) og faglig leder i ByBi Ragna Ribe Jørgensen, begge kurset som honning-sommelier ved Albo Nazionale degli Esperti in Analisi Sensorale del Miele. I tillegg til å sjekke for riktig vanninnhold i honningene, smakstester de for fremmedstoffer – skulle enkelte honninger ikke tilfredsstille, vil de bli diskvalifisert.

I første evaluering sjekkes også i hvor stor grad sortshonninger har en sensorisk profil som stemmer med standarden: vi er svært ambisiøse i HonningHub og tar fatt på et pionerarbeid med å bygge opp et kartotek for standarder for norske sortshonninger. Italienerne er verdensledere her med 22 definerte varianter. 

Alle honninger som deltar i NM og som har tilfredsstillende kvalitet, mottar et Norsk honning kvalitetsmerke.

Andre evaluering: Dommerpanelet møtes tirsdag 20. oktober. Panelets jobb er å fokusere på honningenes karakter. I vurdering av sortshonninger fokuserer panelet på renheten til den sensoriske standardbeskrivelsen. Flerblomstret honnings karakter er nesten uendelig variert, alt fra mild sødme til rikt krydret og stamt bitter. Der barn liker søte og milde varianter, applauderer smaksvante gjerne de som overrasker og river litt i forventningene. Det dommerne ser etter er honninger som har en særegen karakter, en overraskende aroma og smak, spennende ettersmak og intensitet, høy kompleksitet etc.

NM Dommere

Dommerpanelet er nøye satt sammen for å gi en sensorisk bedømmelse av årets NM-honninger. Vi presenterer:

ANASTASIYA DYKYY
Hoveddommer

Anastasiya Dykyy er molekylærbiolog fra NTNU. Hun er birøkter og er utdannet honning-sommelier ved italienske Albo Nazionale degli Esperti in Analisi Sensorale del Miele. Anastasiya har solid erfaring med sensorisk og molekylær analyse av norske og utenlandske honninger. Hun er smaks-og kvalitetsleder i ByBi.

VESLEMØY HVIDSTEN

Eier og driver Nektar vinbar som hun startet i 2019 etter å ha jobbet hos Moestue Grape Selection som Fine Wine Director i flere år. Hun tok vinkelner-eksamen i 1995 da hun jobbet på Bagatelle og har bred erfaring fra restaurantbransjen. Veslemøy er birøkter.

OKSANA BEKKEVOLD

Oksana Bekkevold er utdannet innen matvitenskap ved SNAU (Sumy National Agrarian University), Ukraina. Hun har erfaring fra kvalitetsarbeid i næringsmiddelindustrien, tidligere leder for sensorisk team i CCEN (Coca-Cola Enterprises Norge AS). Oksana er kvalitetssjef i Honningcentralen SA siden 2019. Opprinnelig fra Ukraina.

MERETE BØ

Merete Bø er sommelier, forfatter, vinskribent og dobbelt Norsk Mester for vinkelnere, er Nordisk Mester, samt semifinalist i både EM og VM. Merete er vinjournalist for Dagen Næringsliv siden 2007, og har lang fartstid og erfaring fra restauranter som Bagatelle, Cru og Park Hotel Vossevangen. 

MORTEN BULL

Morten Bull er utdannet næringsmiddelteknolog. Han har i mange år jobbet med produktutvikling og sensorisk analyse innenfor bl.a. syltetøy-, kjøtt-, fisk- og bakeriprodukter, samt for Diplom Is, hvor han også var iskremdommer. Morten er birøkter og driver utstyrsfirmaet Apinor AS og Facebook-siden «Norsk Hobbybirøkt». 

Våre samarbeidspartnere

Logodesign

Hold deg oppdatert

Meld deg på nyhetsbrevet vårt