honning i verden

Selv om det finnes mer utenlandsk enn norsk honning i butikkene i Norge (rundt 70-80%) er dette likevel kun et smalt sortiment av det som finnes ute i verden. HonningHub har over tid søkt etter spennende og fremmedartete honninger av topp kvalitet i andre land, og importerer flere til våre smakskurs. Vi tror at å oppleve en stor smaksvariasjon vil motivere birøktere til nytenkning, og oss alle til utforskning av ulike honninger på kjøkkenet.

Honning (1)

FlerblomstRET
honninG i verden

Det finnes nær uendelig mange flerblomstrete honninger, og alle smaker forskjellig. Noen få har likevel fått en standard smaksbeskrivelse. Vi tar tatt med to svært eksotiske her:

Anzer Honning

Honningen kommer fra Anzer, et fjellområde i Tyrkia. Det sies at bier samler nektaren fra mer enn 500 forskjellige plantearter. Anzer Honning ble kjent i Europa etterat en birøkter testet hva bjørner likte best: syltetøy, kastanjehonning, honningdugg fra furu og Anzer Honning – sistnevnte vant!

 

 

Kelulut Honning

Det er andre bier enn den vi kjenner så godt, Apis mellifera, den Europeiske honningbia, som lager honning. En av disse den broddløse bia Trigona som i Malaysia produserer Kelulut Honning. Denne lagres ikke i heksagonformete voksceller, som er arkitekturen til våre honningbier, men i celler laget av propolis. Det drives forskning på Kelulut honning som indikerer et høyt nivå av antioksidanter.

Sortshonning i Verden

Sortshonning kalles også monofloral honning. Honning fra kun èn vekst (mono) får vi når biene beiter i store monokulturer, som mandel-blomstringen i California og solsikkedyrkningen i Frankrike. Andre sortshonninger inneholder flere blomstringer, men såpass mye av kun èn at dennes aromaprofil gjenkjennes tydelig i honningen.  Det er utarbeidet standard honningkort (IHC honey card) for 15 honninger pr dd.